• ETT műhely és az Ister-Granum EGTC megalakulásának 10. évfordulója. A KÖFOP 3.3.3-15-2016-00002 projekt támogatásával idén harmadik alkalommal került megrendezésre az Európai Területi Társulások műhelytalálkozója 2018. november 22-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium Regionális és Határ Menti Fejlesztések Főosztálya, valamint az Ister-Granum EGTC társszervezésében Esztergomban. A házigazda Ister-Granum EGTC megalakulásának 10. évfordulójának megünneplésére került sor 2018. november 23-án.  A csütörtöki szakmai fórumon a résztvevők előadást hallhattak az Európai Uniós támogatások elszámolási tapasztalatairól, a 2014-2020 közötti programozási időszak határon átnyúló együttműködési programjainak jelenlegi állásáról, majd a Visegrádi Alap programjával ismerkedhetett meg a hallgatóság. Ezt követően Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója tartott előadást az infrastrukturális beruházások menedzselése során szerzett tapasztalatairól. A nap zárásaként a Külügyminisztérium munkatársai tájékoztatták a jelenlévőket az ETT-ket érintő aktuális témákról.

A pénteki, ünnepi rendezvényt Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Ezt követően Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, majd Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte a jelenlévőket. Az alapítók egyike, Ján Oravec, Párkány volt polgármestere osztotta meg emlékeit a résztvevőkkel, aki aktívan vehetett részt az Ister-Granum EGTC megalakításában. Házigazdaként is köszöntötték a megjelenteket az EGTC jelenlegi társelnökei, Romanek Etelka, Esztergom város polgármester asszonya és Szabó Eugen Párkány polgármestere. A délelőtti program további részében Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára, az EGTC korábbi igazgatója, és az eurorégió kialakítását a kezdetektől koordináló „menedzsere” mutatta be az Ister-Granum együttműködés formálódását, történetét, a közös munkát.

Ezt követően Bara Zoltán Igazgató (Pons Danubii ETT) moderálásával mutatkozott be négy szlovák – magyar határon fekvő EGTC, a Pons Danubii, a Rába – Duna – Vág, a Via Carpatia, valamint házigazdaként az Ister-Granum.