A Rába – Duna – Vág Európai Területi Társulás „Silver Economy” (Ezüst gazdaság; kód: SKHU/1601/4.1/164) című projekt részeként, Interreg V-A Magyarország-Szlovákia Együttműködési Program keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, kormánytisztviselők, vállalkozók, civilszervezetek és intézmények részvételével kerekasztal találkozót szervezett ezüst gazdaság és az öregedési stratégia témájával 2017. szeptember 21-én Pozsonyban.

Az ezüstgazdaság projekt az érintett térség demográfiai változásaira, a munkaerő életkori összetételének valós statisztikai adataira reagál. Az ezüstgazdaság piacát az 50+ korosztályhoz tartozó fogyasztók, alkalmazottak vagy munkavállalók alkotják. Arányuk jelentős a fókusztérségen belül, ezért igényeik, életminőségük javításával kapcsolatos termékek, szolgáltatások nagy piaci lehetőséget rejteget a gyártók és szolgáltatok számára.

A „Silver Economy” projektünk megvalósításával célunk, hogy erősítsük az állami- és a magánintézmények, illetve a köz- és magánszféra, az ipari és kereskedelmi társaságok, kereskedelmi kamarák, valamint az idős embereket képviselő intézmények közötti határon átnyúló együttműködést, hogy ezzel hozzájáruljunk az ezüst gazdaság termékeinek és szolgáltatásainak propagálásához így ezen szektor fejlesztéséhez.

A rendezvényt Németh Gabriella, Pozsony megye alelnöke nyitotta meg és üdvözölte a közel 50 jelenlévőt. Ezt követően Biriki Arianna, a Közös Titkárság kommunikációs menedzsere ismertette a hallgatósággal az Európai Együttműködési Nap lényegét. Vasi Emma az RDV ETT igazgatója mutatta be a pályázat céljait, célcsoportjait, aktivitásait és várható eredményeit.

A további prezentációikban a „Szociális szövetkezet” és az „Ezüst gazdaság” fogalmát, az EU-s és hazai helyzetet vázolták fel a szakértők. Kitértek a generációk munkahelyi együttműködésére és az ezzel kapcsolatos kutatásokra, tapasztalatokra, valamint röviden ismertetik az „Élethosszig Tartó Pályatanácsadás (LLG)” hazai és európai gyakorlatát. Az LLG egy olyan EU-s rendszer, ami alapján munkaerő-piaci szolgáltatásokat, tanácsadást vehetnek igénybe az érdeklődők, életkortól és munkaerő-piaci státusztól függetlenül, azaz, ha pl. valaki 50 év feletti, és szeretne, vagy muszáj váltania, akkor karrier tanácsadást, képzést vehet igényelhet a munkaügyi szervezetektől, vagy a szakképzési rendszeren keresztül. Ezzel kapcsolatban sok fejlesztés történt Magyarországon az elmúlt években, illetve bevezették a 2 ingyenes szakmaszerzés lehetőségét, felső életkori határ nélkül.

 

A Rába – Duna – Vág Európai Területi Társulás 2011-ben alakult, 5 megye alkotja (Pozsonyi kerület; Komárom-Esztergom megye; Győr-Moson-Sopron megye; Nagyszombati kerület; Pest megye). A társulás megalakításának célja a határon átnyúló, nemzeti és regionális szintű együttműködés megkönnyítése és elősegítése, elsősorban határon átnyúló projektek és programok útján.